Ministrul Sebasian Burduja, despre costul energiei și facturile PLAFONATE: „Noi facem toate eforturile pentru a ține prețurile cât mai competitive”

Publicat: 27/07/2024, 00:27
Actualizat: 27/07/2024, 00:28

Ministrul  Energiei, Sebastian Burduja, e explicat vineri seară – la Digi 24 – cum stă România la capitolul energetic, fiind o perioadă grea pentru sistem, din cauza valurilor de caniculă, care au pus la grea încercare inclusiv sistemul de transport al energiei la nivelul întregii țări.

„În ultimele zile… mai bine, categoric, față de ultimele săptămâni. Dacă vă uitați și pe prețurile pentru mâine, vedem că nu mai suntem fruntași. Sunt alte state, tot din regiune, care sunt cu preț mai sus decât noi. Avem undeva la 88 euro/megawat-oră. Franța, în general, are un preț extrem de competitiv, au foarte multă energie nucleară, peste 70% din producție, și au 41 euro mâine, dar Polonia are 104, Bulgaria are 88, Serbia 107, Ungaria 93. Deci sunt țări care ne-au depășit. Categoric, noi facem toate eforturile pentru a ține prețurile cât mai competitive, în contextul în care totuși, trebuie să spunem, facturile sunt plafonate până la 1 aprilie, anul viitor, deci nu vor resimți aceste fluctuații de pe piață. Mai mult, în aprilie, de exemplu, noi am avut zile în care am avut printre cele mai mici prețuri în Uniunea  Europeană, în funcție de cum bate vântul, de cum bate soarele”, a spus ministrul.

„Dacă ai cerere mare, un consum mare în zile de caniculă, cum au fost cele anterioare și nu ai o ofertă suficient de mare, deci o producție suficient de mare, prețul va crește”, a adăugat acesta.

„Noi, în ’89-’90, am intrat cu undeva la 22.000 de megawați ai statului român și era producție, bineînțeles, în bandă, adică grupuri pe cărbune, grupuri pe gaz ș.a.m.d. Acum, sigur că noi constatăm că după trei decenii în care nu s-a investit în sistemul energetic național, în care singurele mari capacități puse în funcțiune au fost cele două reactoare nucleare de la Cernavodă, în 1996 și în 2007, termocentrala de la Brazi, pe gaze, o investiție OMV Petrom și niște megawați în hidro, constatăm că nu avem suficient de multă producție încât să ținem un preț competitiv pentru economia românească”, a afirmat Sebastian Burduja.

Ministrul a explicat și ce se ve întâmpla după data de 1 aprilie 2025, când se încheie perioada de facturare. Va crește prețul acestora sau nu?

„Ne străduim să nu se întâmple asta. Pe de o parte, să încurajăm furnizorii, cei care ne trimit facturile acasă și care achiziționează energia electrică, pe care ulterior ne-o furnizează nouă, să cumpere din timp această energie electrică, nu să stea pe bursă, pentru că bursa fluctuează, se pot întâmpla multe lucruri de la o zi la alta, și pe de altă parte, pentru consumatorii vulnerabili, cei care realmente nu pot să-și plătească facturile la finalul lunii, să avem măsuri țintite de sprijin. Din vârful crizei energetice și până astăzi, România a subvenționat în funcție de nivelul de consum. Într-o lună de zile, dacă ai în total sub 100 de kilowați-oră, plătește acel maxim zero 68 lei kilowatt-oră. Dacă ai peste 300 de kilowați/oră plătești 1,3 lei kilowatt-oră, deci dublu.

Și atunci, ideea este să subvenționăm acele familii care au venituri mici, nu neapărat un consum mic. (…) Asta urmează să definim împreună cu Ministerul Muncii și să identificăm exact genul de consumatori care nu se descurcă fără acest sprijin. Pentru că, repet, în prezent, totuși, dacă ai un apartament gol în lângă Parcul Herăstrău sau în zona Primăverii și nu ai consum, primești același sprijin de la statul român, ca și cum ai fi o familie cu doi copii cu venit minim și faci economie la lumină, cum se spune, și ai un consum sub 100 de kilowați oră pe lună”, a încheiat ministrul.

FOTO – Captură video: Digi 24

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Suma incredibilă cheltuită de Putin în doar 5 zile pentru a ataca Ucraina. Un spion...
A murit la plajă! Vedeta de 41 de ani s-a prăbușit, pur și simplu, pe...
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
„Stalin în fustă” și iubirea. Motivele care au dus la transformarea unei evreice studioase într-un...
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
Găștile criminale au aruncat vestul Europei în haos: cocaină, răpiri, tortură și asasinate la comandă...
Luca Reghecampf și Asiana Peng s-au CĂSĂTORIT! Corina Caciuc A STRĂLUCIT la eveniment + Ce...
Pensia URIAȘĂ pe care o primește Monica Tatoiu după recalculare. Fosta afaceristă, despre suma pe...
Plaja din Vama Veche, efectiv ruptă în două de furtuna devastatoare. De la ce a...
Șocant de ce a murit de fapt Sorin Nazîru, la 16 ani! 'Paracetamol și apă...
Mai multe localități din județul Constanța au rămas fără apă din cauza furtunilor care au...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Iei amendă dacă nu declari pierderea permisului de conducere?
SUA lovesc dur Statul Islamic în Irak: 15 membri ai grupării teroriste ucişi
PRIMUL lucru pe care-l pierdem când îmbătrânim
Se schimbă buletinele. Tot ce e emis înainte de 1 ianuarie 2024 nu se mai...
Fără aparate de condiționat pe fațadele clădirilor. Legea, în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Unde sunt, de fapt, Alexandra și Luiza. Monstrul din Caracal a spus totul!
Cum a reușit Geta Sterp să scape de coșuri? „Fetelor, dacă vreți să aveți un...
Oana Roman își exprimă dezamăgirea: "A stat la mine în casă un an jumătate și...
BANCUL ZILEI. Vizita la spital l-a lăsat pe Bulă fără apetit sexual: Nu înțelegem!
Americanii preferă mai degrabă să-și investească banii în pariurile sportive decât în altceva